Konzumácia avokáda na dennej báze je jednoznačne doporučená, najmä kvôli jeho prospešnosti pre naše zdravie. Keďže ide z nášho pohľadu o trochu exotické ovocie, malým nedostatkom pri jeho kúpe je o niečo vyššia cena. Veríme však, že toto vás neodradí a rozhodnete sa zaradiť avokádo do vášho pravidelného jedálnička.

Konzumovať ho môžete rôzne. Buď surové, a to pridaním do šalátov, či vo forme pomazánok. Pre jeho rozotierateľnú konzistenciu sa používa aj ako zdravá alternatíva masla. Ako názorný príklad vám v nasledujúcich riadkoch ponúkneme recept na jednoduchú a zdravú avokádoú pomazánku.

Avokádo rozkrojte, vyberte kôstku a jeho vnútro vydlabte lyžičkou. Dužinu, pokiaľ je avokádo dostatočne mäkké stačí roztlačiť vidličkou, v inom prípade ju rozmixujte ponorným mixérom. Ak chcete získať slanú variáciu pomazánky, trošku ju posoľte, okoreňte a pridajte roztlačený cesnak. Samozrejme je možné si ho natrieť na špaldový chlieb aj v jeho prirodzenej, neochutenej forme.

 

Avokádo na ranajky

 

Tip na záver: Pre zachovanie sviežosti a zelenej farby ho pokvapkajte citrónom. Ten zabráni oxidácii avokáda na vzduchu, čo sa môže prejaviť zhnednutím a znížením jeho senzorickej hodnoty.


Prajeme vám dobrú chuť.

 

© Petronela Paulová