Zdravé vegetariánske jedlo bohaté na bielkoviny a hodnotné živiny. Baklažán je vhodný ako zdroj bielkovín a teda náhrada mäsitého pokrmu.

Recept nám pre vás poskytla skvelá kuchárka Izabela. Jeho hlavnou súčasťou je baklažán, ktorý zatiaľ nezaraďujeme do našich jedálničkov príliš často, čo je škoda. Možno sa ľudia obávajú jeho nezvyčajnej fialovej farby, alebo jeho jedovatej povesti. Je pravda, že baklažán obsahuje glykoalkaloid solanin, no ten sa nachádza aj v zemiakoch. Túto nežiaducu látku obsahuje len surový baklažán, počas tepelného spracovania sa z neho odstráni.

Suroviny (2 osoby):

- 1 baklažán
- mrazená zelenina
- 2 vajcia
- plátkový syr
- zemiaky
- koreniny

 
Postup:

Zemiaky nakrájame na tenké plátky, ktoré prekrojíme na polovicu, polejeme repkovým olejom (je vhodnejší na tepelnú úpravu), posolíme, posypeme korením a červenou paprikou a dobre rukami premiešame tak, aby sa koreniny „ušli“ rovnomerne všetkým zemiakom. Pridáme baklažán, ktorý sme rozkrojili na polovičku a vydlabali vnútro tak, aby vznikla lodička. Vydlabanú časť nakrájame nadrobno a vysypeme na rozpálenú panvicu s repkovým olejom. Pridáme mrazenú zeleninu a smažíme, pokým nie je plnka dostatočne udusená. Pridáme vajíčka a osolíme. Plnkou plníme lodičky, ktoré prikryjeme plátkami tvrdého syra. Ak nám z nej ostalo, poukladáme ju okolo baklažánov a dáme všetko spolu so zemiakmi zapiecť do rúry na 180 °C.

© Petronela Paulová

Foto: Erik Forišek