Ak sa táto choroba dotkne vášho života, tak ako sa dotkla môjho, keď ochorel môj malý syn Charles, poviete si, že musíte skúsiť všetko! – hovorí v úvode k týmto dvom knihám o vzťahu stravy a rakoviny ich spoluautor Richard Béliveau, prezident nadácie Charlesa Béliveau z Montrealu.

Richard Béliveau Ph.D. - Denis Gingras Ph.D.

Výživa ako zbraň proti rakovine

Varíme z potravín, ktoré zdolávajú rakovinu

Obe knihy vydalo na Slovensku vydavateľstvo Balneotherma. MUDr. Janka Zálešáková hovorí, ako sa dostali k týmto zaujímavým informáciám: - Keď sme boli s profesorom Jozefom Čárskym na kongrese v Kanade, zastavili sme sa v kníhkupectve univerzity, ktorá kongres poriadala. To už je taká profesionálna „deformácia“, že sa vždy pozrieme aj na knižné novinky z odborov, v ktorých pracujeme. Našli sme obe knihy venované vzťahu výživy a rakoviny a zaujalo nás, ako dobre a didakticky sú urobené. Kým sme sa rozhodli knihy preložiť a vydať, hľadali sme informácie o autoroch, o tom, aký majú rating. To, čo sme našli, nás jednoznačne presvedčilo, že ide o overené a seriózne údaje, ktoré na Slovensku nie sú dostatočne známe, hoci takmer v každej rodine je niekto, kto zápasí s rakovinou.

Richard Béliveau založil nadáciu s menom jeho syna a podporuje výskum vplyvu potravín na rakovinu. On a Denis Gingras dali dohromady všetky vedecké poznatky, ktoré sú v súčasnosti o tejto téme k dispozícii. Z viac než dvesto epidemiologických štúdií jednoznačne vyplýva, že niektorým druhom rakoviny je možné predchádzať zmenou stravovacích návykov, tým, že človek zaradí do stravy také potraviny, ktoré dokážu zabrániť rastu nádorov. Príroda nás bohato zásobuje potravinami s protirakovinovými vlastnosťami, ktoré sú podobné vlastnostiam syntetických liekov. Zmeny v stravovaní môžu skutočne znížiť riziko vzniku mnohých prípadov rakoviny až o tretinu. Dnes už je dokázané, že napríklad ľuďom, ktorí konzumujú málo ovocia a zeleniny, hrozí dvojnásobne vyššie riziko rakoviny tráviaceho systému.

Nadácia Charlesa Béliveaua financuje výskumné laboratórium, ktoré sa intenzívne snaží identifikovať protirakovinové látky v potravinách a spoznať mechanizmus, akým tieto látky zabraňujú vzniku rakoviny. Identifikovali už niekoľko protirakovinových látok potravinového pôvodu, výsledky publikovali vo vedeckých časopisoch a teraz ich priniesli aj v dvoch knihách určených verejnosti.

Ako určujú protirakovinový profil rôznych druhov potravín? V laboratóriu z nich pripravujú surové extrakty (napríklad z cesnaku alebo kelu) a tie pridávajú k rakovinovým bunkám izolovaným z meduloblastómu, veľmi agresívneho nádoru mozgu. Skúšajú, či extrakty z potravín prerušia rast buniek. Výsledky sú sľubné. Práve cesnak je mimoriadne toxický pre rakovinové bunky.

Už sú známe viaceré prirodzene sa vyskytujúce protirakovinové fytochemikálie, napríklad v korení kurkuma to je kurkumín, v čučoriedkach delfinidín, v jahodách elágová kyselina, v zelenom čaji epigalokatechín-3-galát, v sóji genisteín (izoflavóny), v paradajkách lykopén, v hrozne resveratrol, v citrusoch limonen, v cesnaku diasulfid, v kapuste indol-3-karbynol, v brokolici sulforatán. Najviac onkoprotektívnych látok majú: brokolica, karfiol, kapusta, špenátové listy, paradajky, cibuľa, cesnak, paprika, špenát, hrach, fazuľa, šošovica, kukurica, celozrnné obilniny a pohánka. Z ovocia sú to citrusy, tmavé hrozno, jablká, broskyne a drobné ovocie ako čučoriedky, jahody, maliny, černice, ríbezle a brusnice. Onkoprotektívne sú aj huby, orechy, ľanové, marhuľové a slnečnicové semienka, ako i kvalitná čokoláda s obsahom kakaa nad 70 %.

Na základe týchto výsledkov autori jednoznačne tvrdia, že výživa založená na pravidelnom príjme potravy bohatej na fytochemické látky predstavuje v súčasnosti našu najsilnejšiu zbraň v prevencii rakoviny.

Primár MUDr. Tomáš Šálek, internista-klinický onkológ, riaditeľ Národného onkologického ústavu v príhovore ku knihe Výživa ako zbraň proti rakovine konštatuje: - Ľudia bežne spájajú rakovinu najmä s fajčením, so znečistením životného prostredia, s geneticky upravovanými potravinami, pesticídmi, umelými hnojivami. Mnohí sa zmierili s osudom dedičnej záťaže na rakovinu. Len málokto si uvedomuje, že rovnaký dopad na zdravie môžu mať zlé stravovacie návyky. Keď porovnáme spôsob stravovania našich predkov (výskyt rakoviny bol omnoho menší) so súčasným moderným spôsobom, zistíme veľké rozdiely. Dnešný človek, ktorý sa permanentne sťažuje na zaneprázdnenosť a nedostatok času, konzumuje hotové, priemyselne pripravené jedlá alebo suroviny s vysokým obsahom cukrov, tukov a chemických konzervačných látok. Konzumuje doplnky výživy namiesto čerstvej zeleniny a ovocia. Aj pre naše nesprávne stravovacie návyky sa Slovensko sa dostalo na popredné miesta vo výskyte niektorých druhov rakoviny, najmä rakoviny hrubého čreva, prsníka a prostaty.

MUDr. Janka Zálešaková a profesor Jozef Čársky oslovujú na prednáškach najmä mladú generáciu, aby si uvedomila, aký škodlivý je súčasný spôsob stravovania: - Ak budete mať záujem zmeniť pohľad na výživu a na prevenciu, uvedomíte si, že nie ste odkázaní len na lieky a lekárov, ale môžete aktívne pristupovať k zdraviu svojmu aj k zdraviu svojich detí. Želáme vám, aby ste si zobrali to najdôležitejšie z týchto informácií a dožili sa vysokého veku bez chorôb, v dobrej pohode a kondícii.


Viac informácií o úlohe výživy v prevencii a liečbe rakoviny nájdete aj tu:

MUDr. Peter MINÁRIK, PhD.

Rakovina a výživa: mýty a fakty

208. s., cena: 10 eur

Túto knihu si môžete objednať na tel. č. 0908 069 388 a e-mailovej adrese Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Viac informácií o tom, ako sa má stravovať onkologický pacient nájdete aj v knihe Ja si ťa nedám, Diagnóza, ktorá všetko mení. Kniha Ja si ťa nedám prináša úprimné výpovede dvoch žien, ktoré zvládli neľahkú etapu liečby rakoviny prsníka a dokázali s chorobou vybojovať vlastný boj. Ich príbehy a rady lekárov môžu dať nádej a povzbudenie aj ďalším chorým a ich blízkym. Stojí 8 eur, objednať si ju môžete na tel. č. 0908 069 388 a e-mailovej adrese Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

 

 

Knihy pre vaše zdravie a pohodu

Ak vás niektorá z našich kníh zaujala, volajte na č. 0908 069 388 / píšte na info@klub50.sk, pošleme vám ju na dobierku. Poštovné neplatíte.

Objednajte si novinky

Objednajte si novinky, zdieľajte a bezplatne získate upozornenie na nové články a e-booky.

Nájdete nás

Račianska 69/B, 831 02 Bratislava

bytový dom Manhattan, 4. poschodie

poradňa: 0903 437 888

poradňa: peterminarik57@gmail.com

texty a objednávky kníh: 0908 069 388

texty a objednávky kníh: peterminarik57@gmail.com