Zdravší paprikáš, v ktorom bravčové mäso nahradíme hlivou, som si veľmi obľúbila, stal sa ideálnym študentským pokrmom. Príprava je veľmi rýchla, finančne nenáročná, paprikáš je zdravý a chutný.

Prospešné účinky hlivy ustricovej na ľudský organizmus: podporuje imunitu, pomáha predchádzať infekčným ochoreniam, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a krvný tlak. Je dobrým zdrojom bielkovín, nenasýtených mastných kyselín (prospešná forma tuku), vlákniny, minerálnych látok, či vitamínov.

Ak máte možnosť, dajte prednosť cestovinám celozrnným, najlepšie špaldovým, či ražným. Pšenica špalda je historicky staršia plodina ako pšenica. Je lepším zdrojom kvalitných bielkovín, nenasýtených mastných kyselín, minerálnych látok a vitamínov ako klasická pšenica. Je lepšie stráviteľná a menej alergénna ako pšenica. Obsahuje však lepok, preto nie je vhodná pre celiatikov.



Ingrediencie:

- balík hlivy ustricovej
- 1 fialová alebo biela cibuľa
- cestoviny (špaldové, ražné, celozrnné)
- červená mletá paprika
- múka na zahustenie

Postup: Pokým sa varia cestoviny, umyjeme dôkladne hlivu a nakrájame ju na menšie kúsky. Na repkovom oleji opražíme pri miernej teplote cibuľku nakrájanú na drobno. Pridáme k nej kúsky hlivy a podlejeme vodou, aby sa nespálila. Dusíme 15 minút, podľa potreby občas premiešame. Keď hliva pustí vodu, necháme ju variť bez pokrývky. Zahustíme celozrnnou múkou zmiešanou s vodou. Posolíme, pridáme korenie a mletú červenú papriku.

Podávame s cestovinami, ktoré môžeme posypať slnečnicovými semienkami.

© text a foto: Petronela Paulová

 

Knihy pre vaše zdravie a pohodu

Ak vás niektorá z našich kníh zaujala, volajte na č. 0908 069 388 / píšte na info@klub50.sk, pošleme vám ju na dobierku. Poštovné neplatíte.

Objednajte si novinky

Objednajte si novinky, zdieľajte a bezplatne získate upozornenie na nové články a e-booky.

Nájdete nás

Račianska 69/B, 831 02 Bratislava

bytový dom Manhattan, 4. poschodie

poradňa: 0903 437 888

poradňa: peterminarik57@gmail.com

texty a objednávky kníh: 0908 069 388

texty a objednávky kníh: peterminarik57@gmail.com