Mýtus, že z chleba sa priberá, je pomerne rozšírený. Aký vzťah má chlieb k redukčnej výžive? Dobrá správa znie, že sa ho nemusíte vzdať ani v prípade, keď sa snažíte chudnúť. Dávajte si však pozor na výber správneho druhu a na množstvo, aké zjete.

Každý človek, ktorý redukuje svoju hmotnosť, má mať v jedálničku zastúpené všetky tri základné druhy živín: bielkoviny, sacharidy aj tuky. Ich pomer v redukčnej strave by mal byť nasledujúci: 25 – 30 % bielkovín, 40 – 50 % sacharidov a 25 – 30 % tukov; alebo 30 % bielkovín, 50 % sacharidov a 20 % tukov. Vidíme teda, že sacharidy tvoria významný podiel, t. j. 40 – 50 % z celodenného energetického príjmu aj u ľudí, ktorí práve chudnú alebo sa snažia udržať úbytok váhy. Preto môžu konzumovať aj chlieb a pečivo, ktoré patria do sacharidovej stravy.

Bežný celodenný redukčný jedálny lístok má energetickú hodnotu 6000 kJ. Ak máme túto energiu rozložiť rovnomerne na 5 – 6 jedál počas celého dňa, potom na raňajky pripadne asi 1500 kJ. Ak z toho majú sacharidy tvoriť 40 – 50 %, vo forme pečiva alebo chleba môžeme skonzumovať 600 – 800 kJ. To znamená, že z pečiva s energetickou hodnotou 1000 kJ/100 g môžeme zjesť 700 kJ, čiže 70 g. To sú takmer 3 hrianky z bieleho chleba (jedna váži 25 g) alebo 1 celý (40 g) a ¾ z ďalšieho rožka z bielej múky. Z grahamového chleba či pečiva môžeme zjesť o trochu viac : 3 a ½ hrianky alebo 1 a ¼ rožka (jeden váži 60 g). To je však maximum!

Najľahšie sa priberá z mastných, sladkých croissantov plnených čokoládou. Raňajky typu „croissant + kapučíno + maslo + džem“ sú tukovou a glykemickou pascou. Odporúčam vám iné raňajky: 1 kornšpic (60 g) + cottage syr (50 g) + zelenina (250 g) + nízkotučné mlieko s obsahom tuku 5g/l (200 ml).

Lekvárom, syrom a čokoládou plnené pečivá bohaté na tuky (šatôčky, croissanty a iné) nie sú vhodné na pravidelnú konzumáciu, najmä nie pre redukčný model výživy. To však neznamená, že si ich musíme absolútne a navždy odoprieť. Croissant nie je zakázaný ako alkohol pre abstinujúceho alkoholika, nie je to ani jed, po požití ktorého sa umiera. Občas si ho môžeme dopriať, no prevaha našej stravy má byť zdraviu prospešná. Ak však patríte k „slabším povahám“, nemali by ste mať sladké a mastné maškrty na dosah. Nekupujte si ani chlieb s pridaným tukom a cukrom (napríklad s prívlastkom „maslový“).

Mimoriadne dôležitá je aj správna kombinácia chleba a pečiva s inými potravinami. Nikdy nejedzte „čisté“ rožky. Ich GI znížite tým, že k nim pridáte bielkovinu: natriete ich tvarohom, cottage syrom alebo rybacou nátierkou. Vynikajúce sú zeleninové, strukovinové a sójové nátierky. Ak máte chuť na mäsovú prílohu, vyberte si čo najchudšie druhy šunky a aj z nich jedzte iba malé porcie (napríklad 20 – 50 g). Ideálna je šunka z hydinových i morčacích pŕs (1 – 2 g tuku v 100 g), vhodná je aj chudá varená bravčová (2 – 3 g tuku v 100 g). Nevhodné sú salámy, klobásy, slanina, oškvarky, masť, párky. Výnimočne môžete zaradiť do jedálnička hydinové párky so zvýšeným obsahom mäsa a zníženým obsahom tuku. Neničte prínos celozrnného chleba paštétami z prasacích hláv a vnútorností! Na raňajky si naložte dostatočne veľkú porciu zeleninového šalátu (200 – 300 g). Quantum satis, v preklade: Toľko, čo sa do vás vmestí. Nezabudnite na pitný režim (500 ml nesladenej tekutiny). Zasýti vás a zjete podstatne menej jedla.

 

Knihy pre vaše zdravie a pohodu

Ak vás niektorá z našich kníh zaujala, volajte na č. 0908 069 388 / píšte na info@klub50.sk, pošleme vám ju na dobierku. Poštovné neplatíte.

Objednajte si novinky

Objednajte si novinky, zdieľajte a bezplatne získate upozornenie na nové články a e-booky.

Nájdete nás

Račianska 69/B, 831 02 Bratislava

bytový dom Manhattan, 4. poschodie

poradňa: 0903 437 888

poradňa: peterminarik57@gmail.com

texty a objednávky kníh: 0908 069 388

texty a objednávky kníh: peterminarik57@gmail.com