V celej živočíšnej ríši pijú mlieko iba mláďatá. Človek je jediný tvor, ktorý pije mlieko aj ako dospelý, hoci mu škodí – tvrdí tento mýtus.

Z literatúry je známy fakt, že ešte v 19. storočí sa zvieracie mlieko dávalo väčšinou iba dojčatám ako náhrada v prípade nedostatku materského mlieka. Dospelí ľudia konzumovali skôr mliečne výrobky, najmä syry, maslo, tvaroh a jogurty. Až koncom 19. storočia a najmä v 20. storočí sa konzumácia mlieka stala bežnou súčasťou výživy dospelej populácie v Európe, USA a ďalších ekonomicky rozvinutých krajinách. Umožnila to okrem iného aj vyspelejšia poľnohospodárska technika samotnej produkcie mlieka, pokroky v technológii pasterizácie či sušenia mlieka, ako aj chladiarenskej a obalovej techniky, čo ho umožnilo dlhšie uchovávať. Svetová zdravotnícka organizácia WHO a Organizácia pre potraviny a pôdohospodárstvo FAO v súčasnosti pokladajú mlieko a mliečne výrobky za významný zdroj výživy detí aj dospelých (predovšetkým ako zdroj bielkovín a vápnika, ale i vitamínov B2 a B12 a v plnotučných formách aj niektorých vitamínov rozpustných v tukoch). Po 2. svetovej vojne, no najmä od 60. – 70. rokov minulého storočia, keď veda dokázala, že nasýtené mastné kyseliny zo živočíšneho tuku nepriaznivo vplývajú na zdravie ciev (podporujú vysoké koncentrácie cholesterolu v krvi a vznik aterosklerózy), sa odporúča piť mlieko a jesť mliečne výrobky s nižším obsahom tuku, t. j. nie plnotučné ani smotanové.

 

© MUDr. Peter Minárik, PhD.

 

 

Knihy pre vaše zdravie a pohodu

Ak vás niektorá z našich kníh zaujala, volajte na č. 0908 069 388 / píšte na info@klub50.sk, pošleme vám ju na dobierku. Poštovné neplatíte.

Objednajte si novinky

Objednajte si novinky, zdieľajte a bezplatne získate upozornenie na nové články a e-booky.

Nájdete nás

Račianska 69/B, 831 02 Bratislava

bytový dom Manhattan, 4. poschodie

poradňa: 0903 437 888

poradňa: peterminarik57@gmail.com

texty a objednávky kníh: 0908 069 388

texty a objednávky kníh: peterminarik57@gmail.com