Kardiovaskulárne ochorenia (ďalej už len KVO) sú hlavnou príčinou úmrtí ľudí v civilizovaných častiach sveta. Ich počet je vyšší ako počet prípadov rakoviny; dohromady tieto dva druhy civilizačných ochorení tvoria takmer všetky príčiny úmrtí; zvyšok pripadá na úrazy a infekčné ochorenia (v Európe v omnoho nižšom počte ako v rozvojových krajinách, kde je situácia iná).

KVO sú synonymom pre aterosklerózu, degeneratívne zápalové ochorenie tepien, ktoré sa tvorí dlhé roky až desaťročia. Je to zápalový proces, pri ktorom sa zužuje priesvit dôležitých tepien (artérií) tým, že na nich vznikajú tukové pláty cholesterolu. Existujú dva podobné výrazy: artérioskleróza a ateroskleróza. Artérioskleróza znamená sklerózu artérií a ateroskleróza je odvodená od slova „ateron“ (tukový plát). Rýchlosť progresie je individuálna a závisí od rôznych vplyvov – jedným z nich je výživa. Preto pozitívna zmena životného štýlu vrátane stravovania podľa zásad zdravej výživy patrí do prevencie KVO.

Ateroskleróza sa vyvíja zákerne, bez príznakov, „ticho“, mnoho rokov. V období, keď sa objavia jej príznaky, ide už o pokročilé štádium. Je to podobné ako s rakovinou. Niektorí pacienti zvyknú namietať: Veď mne nič nebolo, nemal som žiadne ťažkosti. A ja im vždy zdôrazňujem: Práve preto treba chodiť na preventívne prehliadky, aj keď sa človek cíti zdravý. Prísť k lekárovi až vtedy, keď sa už človek cíti zle, môže byť neskoro. Zákernosť KVO spočíva práve v tom, že keď sa prejaví navonok, je už v horšom štádiu. Ľudia v strednom veku – a mladí ľudia ešte viac! – bagatelizujú riziko a s obľubou poukazujú na ojedinelé prípady, keď sa vysokého veku v relatívnom zdraví dožil človek, ktorý žil veľmi nezdravo. Lenže to sú skôr štatistické výnimky.

Smrť v dôsledku KVO prichádza neraz náhle: či už je to infarkt myokardu,  alebo náhla cievna mozgová príhoda (NCMP – ischemická príhoda alebo krvácanie do mozgu). A práve úprava životného štýlu znižuje morbiditu a mortalitu, teda chorobnosť a úmrtnosť na KVO, najmä u ľudí s vyšším rizikom. Toto je zvlášť zaujímavé: čím vyššie riziko majú ľudi na vznik KVO, tým väčší zmysel má pre nich prevencia. Lebo keď sa preventívne budú správať ľudia s nízkym rizikom, – tí so „zdravým korienkom“, bez genetických predpokladov, ktorých rodičia i starí rodičia umreli vo vysokom veku na starobu, – predĺžia si život o rok, možno o dva. Ale u ľudí s vysokým rizikom KVO zohráva prevencia extrémne dôležitú úlohu. Takíto ľudia si môžu predĺžiť život aj o niekoľko desaťročí.

Dôraz na zníženie hmotnosti, zdravú výživu a cvičenie kladie v Súhrne európskych odporúčaní na prevenciu kardiovaskulárnych ochorení v klinickej praxi aj Európska spoločnosť pre kardiológiu 1/. Zaujímavá je aj Európska charta zdravia, ktorá definuje, čo všetko by mal urobiť štát, aby sa znížil počet KVO. K tomu sa pridávajú národné programy prevencie rakoviny, srdcovo-cievnych ochorení a obezity. Edukácia obyvateľstva tvorí v nich len jeden bod, ale je veľmi dôležitý. Ide o komplexné riešenia vrátane toho, že už v urbanistických štúdiách miest sa má myslieť na budúcnosť súčasných detí, na to, aby bolo postavených dosť ihrísk, telocviční a plavární; aby sa propagovali potraviny, ktoré sú zdravé, a aby tieto potraviny boli dotované.

Komplexné spoločenské riešenia na vyššej úrovni sú však jedna vec, druhá vec – a veľmi dôležitá – je individuálna zodpovednosť. Podporovať ľudí, aby sa rozhodli pre zdravší životný štýl, je potrebné aj z ekonomických dôvodov. Človek môže byť produktívny len vtedy, keď je zdravý. Raz mi jeden pacient povedal: „Nie zdravá strava je drahá, pán doktor. Viete, čo je najdrahšie? Byť chorý!“ A mal pravdu.

1/ European Society of  Cardiology 2007. Komentár Slovenskej kardiologickej spoločnosti, spolupracujúcich odborných spoločností a ďalších odborníkov k súhrnu európskych odporúčaní pre prevenciu KVO v klinickej praxi, Cardiol 2008.

Lipidový konsenzus

Keď sa podrobne zoznámite s odporúčaniami na zníženie tukov v krvi, zistíte, že opäť ide o to isté. Že, po prvé, strava má byť pestrá. Znie to ako fráza, ale nie je to tak. Niektorí ľudia si myslia, že pri prehnanej konzumácii niektorého zdravého jedla alebo suroviny budú zdravší. Nebudú. Pri jednostrannej strave im budú chýbať dôležité živiny. Neexistuje žiadna potravina, ktorá by samotná dokázala dodať všetky živiny v dostatočnom množstve. Príjem energie by sme mali podriadiť tomu, aby sme mali zdravú hmotnosť a predišli obezite. Treba jesť veľa ovocia, zeleniny, celozrnných obilnín. Staré pravdy, ale platné vždy a za každých okolností.

Ryby by ľudia s KVO rizikom mali jesť najmä mastné. Kardiológovia nepodporujú príjem chudých rýb, lebo v nich je menej zdravého tuku, ktorý chráni pred srdcovými chorobami. No obezitológ vám odporučí jesť aj chudé ryby, pretože ich môžete zjesť veľa. Mäso jedzte zásadne čo najchudšie a  červené mäso nejedzte často a ani veľké porcie. Mliečne výrobky konzumujte nízkotučné. Tlak krvi súvisí aj s množstvom skonzumovanej soli. Už vieme, že by sme za deň mali skonzumovať maximálne 4 – 6 g soli; človek s hypertenziou ešte menej – do 3 g soli za deň.

Veríte mýtu, že je dobré úplne vylúčiť z potravy tuky? Robíte zle. Naučte sa jednoduché pravidlo tridsiatich percent: že tuky by mali tvoriť menej než 30 % z celodenného príjmu energie (nie však menej než 20 %) a nasýtené mastné kyseliny menej než 10 % z celodenného príjmu tukov. Pozrite si obsah tuku a nasýtených mastných kyselín v 100 g salámy, ktorú si dá robotník na desiatu s tromi bielymi rožkammi. Síce sa naje, ale odporúčané množstvo tukov mu už uletelo. Každý deň sa na desiatu nasýti príliš veľkým množstvom tuku s vysokým obsahom cholesterolu a nasýtených mastných kyselín. A keď sa to deje každý deň a celé roky...

Vzťah KVO a telesnej hmotnosti

Zvýšená telesná hmotnosť sa spája so zvýšeným rizikom KVO, zvýšenou chorobnosťou i úmrtnosťou. Obéznym ľuďom kardiológ odporúča redukovať hmotnosť a ľuďom s nadváhou aspoň začať o redukcii uvažovať. Kardiológovia hovoria, že u ľudí s nadváhou, ak majú normálny cholesterol, normálny tlak, ak sú fyzicky aktívni a majú dostatok pohybu, je akceptovateľná aj mierna nadváha. No v žiadnom prípade nie je akceptovateľný sedavý spôsob života. Aj malé dávky cvičenia, zanechanie výťahu a chodenie po schodoch, i to, že na chvíľu vstanete od práce a trošku si zacvičíte – všetko bude prospešné. Pokúste sa nájsť taký spôsob cvičenia, ktorý vám bude príjemný, a cvičte aspoň polhodinu denne. A uvidíte, že sa dostavia endorfíny a budete mať dobrú náladu.

Prevencia vysokého krvného tlaku – to je predovšetkým otázka vyhľadávania ľudí s hypertenziou. Potom už ide len o záležitosť správneho manažmentu, pravidelnej kontroly, včasnej a správnej liečby medikamentmi. Sú tam, samozrejme, aj aspekty životosprávy a v nich všetko, o čom sme dosiaľ hovorili, najmä odporúčanie znížiť nadmernú hmotnosť. Mám pacientov, ktorí si znížili hmotnosť nie o kilogram či dva, ale o pätnásť až dvadsať kilogramov – a zrazu liek, ktorý užívali roky, mohli prestať užívať. Jeden pacient chodí za mnou až z Púchova. Zatiaľ schudol 48 kilogramov a už viac ako dva roky si udržuje zdravú hmotnosť. Počas redukcie si každé ráno zaznamenával telesnú hmotnosť aj krvný tlak a večer znovu krvný tlak. Dnes mu už kardiológ môže vysadiť liek, ktorý dosiaľ pravidelne brával.

Odporúčania Slovenskej kardiologickej spoločnosti

1.    Diétne odporúčania

• rovnováha medzi kalorickým príjmom a fyzickou aktivitou zameraná na dosiahnutie alebo udržanie „zdravej“ telesnej hmotnosti
• zvýšený príjem ovocia a zeleniny (porcia ovocia alebo zeleniny s každým jedlom), 500 – 600 g denne (tmavozelené, tmavomodré, tmavočervené, tmavooranžové, sýtožlté druhy zeleniny sú výnimočným zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov)
• konzumácia celozrnných jedál s vysokým obsahom vlákniny
• konzumácia rýb minimálne dvakrát do týždňa
• nasýtené tuky < 7 % denného kalorického príjmu, transmastné kyseliny < 1 % denného kalorického príjmu, cholesterol < 300 mg/deň
• chudé mäsá alebo zeleninové náhrady
• nízkotučné mliečne produkty s obsahom < 1 % tukov
• minimalizácia príjmu tých stužených tukov, ktoré obsahujú viac ako 1 % transmastných kyselín  
• minimalizácia konzumácie nápojov a jedál s pridaným obsahom cukrov
• výber jedál s nízkym obsahom soli
• vylúčenie alkoholu

2. Zníženie alebo udržanie zdravej telesnej hmotnosti (v súčasnosti definovanej ako BMI 18,5 – 24,9 kg/m2).

3. Zvýšenie pohybovej aktivity: telesná aktivita vyše 30 minút denne na udržanie telesnej hmotnosti a vyše 60 minút denne na dosiahnutie redukcie hmotnosti (chôdza, bicyklovanie, plávanie).

4. Zákaz aktívneho fajčenia akéhokoľvek druhu tabaku. Vyhýbajte sa aj pasívnemu fajčeniu.

 

Knihy pre vaše zdravie a pohodu

Ak vás niektorá z našich kníh zaujala, volajte na č. 0908 069 388 / píšte na info@klub50.sk, pošleme vám ju na dobierku. Poštovné neplatíte.

Objednajte si novinky

Objednajte si novinky, zdieľajte a bezplatne získate upozornenie na nové články a e-booky.

Nájdete nás

Račianska 69/B, 831 02 Bratislava

bytový dom Manhattan, 4. poschodie

poradňa: 0903 437 888

poradňa: peterminarik57@gmail.com

texty a objednávky kníh: 0908 069 388

texty a objednávky kníh: peterminarik57@gmail.com