Chirurgická a najmä radiačná liečba rakoviny v oblasti dutiny ústnej a hrdla môže

mať za následok suchosť, podráždenie a zápal slizníc ústnej dutiny, jazyka a hrdla, poškodenie zubov, problémy so žuvaním potravy, alebo stratu citlivosti chuti na jedlo.

Tieto problémy vznikajú zavčasu po onkologickej liečbe, bývajú dočasné a väčšinou netrvajú dlho. Suchosť slizníc však niekedy pretrváva aj mesiace po liečbe. Neraz sa dostavia aj problémy s prehĺtaním potravy. Niektorí pacienti udávajú pocit čudnej kovovej chuti v ústach, najmä po konzumácii potravín s vyšším obsahom bielkovín, ako napríklad mäso. Rôzni ľudia môžu mať aj napriek rovnakým liečebným postupom rôzne štrukturované ťažkosti. Strach z jedenia, znížený príjem potravy,

progresívne chudnutie a následná hrozba podvýživy býva neraz logickým dôsledkom.

Na zvýšenie chuti jedla sa odporúča niekoľko opatrení:

Pacient má vyberať obľúbené jedlá a potraviny, ktoré mu(jej) chutili pred ochorením a pred liečbou. Je lepšie, ak sa strava podáva chladná, alebo má izbovú teplotu – než teplá alebo horúca. Výhodné môže byť napríklad vychladené, alebo dokonca zamrazené ovocie (napríklad pomaranče, melón, alebo hrozno). Pokiaľ nie je chuť na mäso, treba vyskúšať akékoľvek iné druhy mäsa alebo bohaté zdroje bielkovín – napríklad hydinu, ryby, alebo aj rastlinné tofu, fazuľu, vajíčka, alebo mliečne potraviny.

Pozitívne chuťové vnemy možno neraz

dosiahnuť, ak sa použijú intenzívne aromatické pochutiny, akou je napríklad dressing, sójová omáčka, bylinky alebo korenie. Niekedy pomôže zahnať kovové pachute pri konzumácii mäsa pridanie malého množstva cukru do jedla. Inokedy pomôžu kyslé nápoje alebo potraviny (citrón, jogurt, kyslé ovocné šťavy). Pravidelná ústna hygiena tesne pred jedlom (vypláchnutie úst, vyčistenie zubov a jazyka) môže takisto pomôcť zlepšiť chuťové senzácie. Na ústnu hygienu a výplachy sa odporúčajú ústne vody, ktoré neobsahujú alkohol (alkohol vysušuje sliznice). Pri podozrení na infekciu dutiny ústnej, prípadne pri prejavoch plesne (kvasiniek) – treba navštíviť stomatológa a infekciu liečiť.

Úbytok hmotnosti –20 kg

Je vážny problém a vyžaduje komplexnú nutričnú starostlivosť. Pri poklese telesnej hmotnosti o 10% v období posledných 6 mesiacov sa k výživnej a pre pacienta vhodne upravenej strave pridávajú podporné nutričné prípravky, ktoré sa pomaly popíjajú medzi dvoma dennými jedlami. Na trhu je hodne typov, značiek a príchutí. Ich výber má riadiť ošetrujúci lekár. Pokiaľ je ich podávanie indikované, môže ich predpísať ošetrujúci lekár, či už klinický onkológ, rádioterapeut, alebo všeobecný praktický lekár. Nutričný manažment, cieľom ktorého je zastavenie chudnutia a čiastočný alebo aj plný návrat pôvodnej telesnej hmotnosti, by mal byť pod lekárskym dohľadom. Treba sa obrátiť na onkológa alebo praktického lekára.

Športovanie

Po stabilizovaní klinického stavu a zlepšenia výživy sa bude dať opäť primerane cvičiť a športovať. Zaťažovanie bude musieť by postupní v súlade s jeho aktuálnym stavom. Pravidelná pohybová a športová aktivita bude prospešná pre rozvoj kostrovej svaloviny, mineralizáciu kostí a celkovú fyzickú i duševnú výkonnosť. Systematický pohyb podporí aj prevenciu recidívy nádorového ochorenia.

Fajčenie a alkohol

Fajčenie a pitie alkoholických nápojov sa pri ochorení Vášho manžela striktne neodporúča.

Edukačná literatúra

Viac informácií sa môžete dočítať aj v edukačnej brožúre pre onkologických pacientov:

“Výživa pre lepší boj s ochorením“ stiahnúť si ju môžete na http://www.vyzivavchorobe.sk/fileadmin/pub/doc/onko_brozura_sk.pdf

MUDr. Peter MINÁRIK PhD.

 

Knihy pre vaše zdravie a pohodu

Ak vás niektorá z našich kníh zaujala, volajte na č. 0908 069 388 / píšte na info@klub50.sk, pošleme vám ju na dobierku. Poštovné neplatíte.

Objednajte si novinky

Objednajte si novinky, zdieľajte a bezplatne získate upozornenie na nové články a e-booky.

Nájdete nás

Račianska 69/B, 831 02 Bratislava

bytový dom Manhattan, 4. poschodie

poradňa: 0903 437 888

poradňa: peterminarik57@gmail.com

texty a objednávky kníh: 0908 069 388

texty a objednávky kníh: peterminarik57@gmail.com